! Recomandare: ulterior finalizării examenului intrați la secțiunea Legislație M.A.I. pentru a verifica răspunsurile pe baza actelor normative actualizate, având posibilitatea să vizualizați și să descărcați GRATUIT legislația apăsând AICI.
Pentru pregătire în vederea susținerii examenelor de TCO 2024 îți recomandăm “Culegerea de teste grilă pentru examenele de trecere în corpul ofițerilor 2024“!
0 of 60 Questions completed
Questions:
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading…
You must sign in or sign up to start the quiz.
You must first complete the following:
0 of 60 Questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 point(s), (0)
Earned Point(s): 0 of 0, (0)
0 Essay(s) Pending (Possible Point(s): 0)
1.În conformitate cu prevederile art. 31 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, poliţistul numit în prima funcţie sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care îşi are domiciliul şi care nu deţine locuinţă proprietate personală în acea localitate, nici el şi nici soţia/soţul acestuia, în situaţia în care nu i se poate asigura spaţiu de locuit corespunzător, are dreptul la:
2. În ceea ce privește răspunderea disciplinară a polițistului prevăzută de Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, nu este adevărat că:
3. În conformitate cu prevederile art. 58^4 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului:
4. În conformitate cu prevederile art. 63 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, în ceea ce privește pagubele cauzate patrimoniului unității:
5. Stagiul minim în gradul profesional de subcomisar de poliție este de:
6. Conform prevederilor art. 27^2 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, raportul de serviciu al poliţistului se suspendă de drept în următoarea situație:
7. În ceea ce privește delegarea polițistului, este adevărată următoarea afirmație:
8. Detaşarea poliţistului constă în:
9. În conformitate cu prevederile art. 27^9 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, detaşarea poate fi dispusă fără acordul poliţistului pentru o perioadă de cel mult:
10. Potrivit art. 27^32 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, perioada în care un poliţist a exercitat atribuţiile unei funcţii de conducere prin împuternicire:
11. Potrivit art. 12 alin. (3) din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, cu modificările și completările ulterioare, directorul general al Direcţiei generale de poliţie a municipiului Bucureşti şi inspectorii-şefi ai inspectoratelor de poliţie judeţene sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie prin:
12. Printre atribuțiile principale ale Poliţiei Române se regăsește și:
13. Conform art. 26 alin. (1) din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, cu modificările și completările ulterioare, nu reprezintă atribuție principală a Poliţiei Române:
14. Conform art. 26 alin. (1) din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, cu modificările și completările ulterioare, nu reprezintă atribuție principală a Poliţiei Române:
15. Calitatea de organe de cercetare ale poliţiei judiciare se obține prin:
16. În conformitate cu prevederile art. 9 alin. (1) din Codul de etică și deontologie al polițistului aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 991/2005, cu modificările și completările ulterioare, poliţistul execută acţiuni în forţă ca măsură excepţională, în strictă conformitate cu:
17. În ceea ce privește comportamentul polițistului, raportat la normele prevăzute în Codul de etică și deontologie, este adevărat că:
18. În conformitate cu prevederile art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 935/2007 privind stabilirea modelului echipamentului pentru agenţii de pază care îşi desfăşoară activitatea în cadrul societăţilor specializate de pază şi protecţie, cu modificările și completările ulterioare, orice modificare ulterioară a articolelor de echipament folosite de către agenţii de pază din cadrul societăţilor specializate de pază şi protecţie este supusă aprobării:
19. Conform prevederilor art. 7 alin. (1) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de:
20. Conform prevederilor art. 7 alin. (1) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de:
21. Potrivit art. 4 alin. (1) din Standardul Național de protecţie a informaţiilor clasificate în România, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2002, cu modificările și completările ulterioare, informaţiile sunt clasificate în raport de importanţa pe care o au pentru securitatea naţională şi de consecințele ce s-ar produce ca urmare a dezvăluirii sau diseminării lor neautorizate astfel:
22. Informaţiile a căror divulgare este de natură să determine prejudicii unei persoane juridice de drept public sau privat se clasifică:
23. În ceea ce privește termenele de clasificare a informațiilor secrete de stat, este adevărat că:
24. În conformitate cu prevederile art. 42 alin. (2) din Standardul Național de protecţie a informaţiilor clasificate în România, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2002, cu modificările și completările ulterioare, anexele care însoțesc un document de bază se clasifică:
25. În conformitate cu prevederile art. 339 alin. (3) din Standardul Național de protecţie a informaţiilor clasificate în România, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2002, cu modificările și completările ulterioare, plângerile împotriva proceselor-verbale de constatare a contravențiilor şi a sancțiunillor aplicate de către persoane anume desemnate din ORNISS se soluționează:
26. Săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora constituie:
27. În conformitate cu prevederile art. 3 alin. (8) din Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, cu modificările și completările ulterioare, în cazul săvârșirii unei contravenții cu privire la ordinea publică:
28. În cazul în care o persoană săvârșește din culpă o faptă pe care legea penală o sancționează numai dacă a fost săvârșită cu intenție:
29. Fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana care, în momentul comiterii acesteia, nu putea să-şi dea seama de acţiunile sau inacţiunile sale ori nu putea să le controleze, din cauza intoxicării voluntare cu alcool sau cu alte substanţe psihoactive:
30. În conformitate cu prevederile art. 32 din Codul penal, constituie tentativă:
31. În conformitate cu prevederile art. 60 din Codul penal, închisoarea constă în privarea de libertate pe durată determinată cuprinsă între:
32. În conformitate cu prevederile art. 112 din Codul penal, sunt supuse confiscării speciale:
33. În ceea ce privește regimul răspunderii penale a minorului, în cazul în care un minor cu vârsta de 15 ani săvârșește o tâlhărie:
34. În data de 15.07.2021, minorul A în vârstă de 14 ani împliniți în aceeași zi, în urma unei altercații cu victima B, aplică acesteia din urmă o lovitură cu pumnul, iar ca urmare a loviturii victima se dezechilibrează și cade cu capul de o țeavă metalică. Urmare a căzăturii, B decedează la spital după 35 de zile de spitalizare. În acest caz:
35. Potrivit Codului penal, sunt infracțiuni contra patrimoniului:
36. Întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu constituie infracțiunea de:
37. Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă:
38. În conformitate cu prevederile art. 34 din Codul de procedură penală, sunt subiecți procesuali și:
39. În ceea ce privește măsura preventivă a reținerii, aceasta:
40. În cursul urmăririi penale, organul de cercetare penală poate:
41. În conformitate cu prevederile art. 478 din Codul de procedură penală, în cursul urmăririi penale, după punerea în mişcare a acţiunii penale:
42. În conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) din Ordinul comun al M.A.I. nr. 56/10.04.2014 și P.Î.C.C.J. nr. 12/C/2014, organele de cercetare penală ale poliției judiciare vor înștiința unitățile de parchet care le supraveghează activitatea despre infracțiunile de care au luat la cunoștință în vederea înregistrării cu număr unic și desemnării unui procuror de caz în termen de cel mult:
43. În conformitate cu prevederile art. 25 alin. (1) din Ordinul comun al M.A.I. nr. 56/10.04.2014 și P.Î.C.C.J. nr. 12/C/2014, dosarele penale în care organele de cercetare penală ale poliției judiciare au propus soluții de trimitere/netrimitere în judecată ori de dezinvestire vor fi înaintate de către șefii unitătilor de poliție, prin adresă, unităților de parchet, în termen de cel mult:
44. În conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, se exceptează de la liberul acces la informații de interes public al cetățenilor, următoarele informații:
45. În conformitate cu prevederile art. 13 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, semnarea răspunsului către petent se poate face și de către:
46. În conformitate cu prevederile art. 39 alin. (2) din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, contestația persoanei conduse la sediul poliției se depune:
47. În conformitate cu prevederile art. 35 alin. (8) din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, nu constituie control corporal acţiunea poliţistului de a:
48. În conformitate cu prevederile art. 19 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, în cazul în care contravenientul nu se află de faţă, refuză sau nu poate să semneze și în lipsa unui martor, agentul constatator:
49. Potrivit Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, contravenția este continuă în situația în care:
50. Potrivit O.G. nr. 2/2001, sancțiunile contravenționale:
51. În conformitate cu prevederile art. 30 alin. (3) din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, în cazul în care fapta a fost urmărită ca infracțiune și ulterior s-a stabilit de către procuror sau de către instanță că ea ar putea constituie contravenție, termenul de șase luni pentru aplicarea sancțiunii curge de la data:
52. Având în vedere prevederile art. 12 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cum se sancționează fapta care, printr-un act normativ, nu mai este considerată contravenție?
53. În conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 991/2005 pentru aprobarea Codului de etică și deontologie al polițistului, cu modificările și completările ulterioare, constituie principii care guvernează conduita profesională a polițistului:
54. Potrivit Legii nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, cu modificările și completările ulterioare, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițistul are obligația să poarte asupra sa:
55. Potrivit Legii nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, cu modificările și completările ulterioare, în cazurile de legitimă apărare polițistul poate folosi armele de foc:
56. Conform prevederilor art. 12 din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, republicată, la unitățile unde numărul posturilor de pază este de peste 20, structura de conducere necesară este formată din:
57. În conformitate cu prevederile art. 71 lit. f) din Standardul național de protecție a informațiilor clasificate în România, aprobat prin HG nr 585/2002, cererea pentru copierea unui document care conține informații clasificate, împreună cu exemplarele copiate, se predau pe bază de semnătură, în vederea difuzării sau expedierii:
58. Cazurile de repetabilitate a contravențiilor, într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte, sunt prevăzute la art. 5 din Legea nr. 61/19991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, care prevede:
59. Potrivit art. 35 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției române, polițistul este îndreptățit să efectueze controlul corporal al persoane legitimate și, după caz, al bagajelor sau vehiculului utilizat de aceasta, numai în scopul:
60. În conformitate cu art. 39 alin. (3) din Legea nr. 360 din 6 iunie 2002 privind Statutul Polițistului, dacă interesele serviciului impun, acordarea zilelor de odihnă săptămânale ce se cuvin polițistului poate fi amânată, în mod excepțional: